2009. július 17., péntek

Cannelloni

Nagyobbik fiam, mint a kisgyerekek általában, bizalmatlan a legtöbb zöldséggel szemben. Én, mint paramami, igyekszem minél egészségesebben etetni, de ez általában kudarcba fullad. Kivéve a krémleveseket és a brokkolis-karfiolos cannellonit. A legtöbb gyerek szereti a tésztát, s ez egy olyan recept, ahol elsikkad, hogy bár tésztaétel, de nagyon egészséges, sok zöldséggel, ohne hús.

25dkg karfiol
25dkg brokkoli (bár lehet csak egyikből vagy másikból is)
chili
kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom
7-8 gerezd fokhagyma
2 szardellafilé (de elhagyható)
14-15 cső cannelloni
1 konzervparadicsom (passata vagy házi paraicsomlé)
2 doboz tejföl vagy 1 doboz tejszín (én fele-fele arányban használom)
2 marék reszelt parmezán
1-2 mozzarella

Karfiolt, brokkolit megfőzzük (6-8 perc). Olivaolaj és vaj keverékén az apróra vágott fokhagymát, chilit, szardellát, kakukkfüvet megpirítjuk. Erre ráöntjük a zöldségeket, puhára pároljuk. A paradicsomot sózzuk, borsozzuk, keverünk hozzá 1 ek petrezselymet és 2 ek bazsalikomot. A tepsi vagy tál aljára öntjük.
A zöldségeket villával összetörjük, nem kell homogénre, maradhat darabosabb. Canellonit betöltjük vele. Nekem könnyebb kézzel, de ha valaki ügyesebb mehet habzsákkal is. A paradicsomszószra ültetjük a cannellonikat, tetejére megy a tejszínes-tejfölös szósz. Erre rakjuk a mozzarellakarikákat és meghintjük parmezánnal.
190 fok-30 perc. Garantált siker brokkoliutálóknál is...

9 megjegyzés:

Betti írta...

jujj ez jól hangzik, megpróba :-)

andrea írta...

Szerintem csinálj egyből dupla adagot, nálunk is annyi fogy...;)

Sanyi gyerek írta...

Betti! Én maradnék a párolt csirkemell+rizs+zöldség triónál...

Betti írta...

Andrea: marad a szimpla adag... :-DDD

andrea írta...

Na tessék a tipikus pasi-hozzáállás. Hidd el Sanyi, ízleni fog!
A férjem is utálta a brokkolit, de ezt a tésztát imádja.:)))))

Sovány Sanyi írta...

A párolóba télen válogatás nélkül kerül a szezonnak megfelelő zöldség: karfiol, brokkoli, répa, stb. Nyáron frisseket fogyasztunk.

Egy kevert, tészta alapú, alacsony fehérje és magas (tejföl, tejszín, sajtok) zsírtartalmú ételben már hiába jelennek meg a jó zöldségek, attól az még tápértékileg - nem élvezetileg, laktatásügyileg - számomra nem elfogadható.
A zsírbevitel az élettanilag szükséges mennyiségben fontos, de azon felül a zsír, az ZSÍR!

andrea írta...

Hát pedig a culinaria fontos és nem csak a zsírtól hízol...

andrea írta...

Egyébként meg a zsír a jóóóóó!

Betti írta...

Eh Andrea, hidd el én tudom miért elég csak egy adag.. sőt, ha nem akarom napokig enni, akkor egy fél.. :-D
Sanyi meg hadd egye a szokásost.. ezzel csak nekem tesz jót: nem kell agyalni rajta, hogy mit rakjak elé ;-D